Bekijk onze mobiele pagina

Geschiedenis

Ruim 100 jaar familiebedrijf

Het begon met melk. De ondernemersfamilie waar Leen Menken toe behoort is al vele generaties actief in de verwerking van levensmiddelen. De naam Menken staat in Nederland al bijna 100 jaar borg voor kwaliteit. De zuivelactiviteiten heeft de familie in 1985 afgestoten, maar door de passie voor mooie, hoogwaardige levensmiddelen zijn binnen de diverse takken van de familie nieuwe bedrijven ontstaan die ook weer staan voor topkwaliteit.

Oegstgeest 1925-1940

Leen Menken sr., de grootvader van Leen Menken jr. (oprichter van Leen Menken Foodservice Logistics), startte in Oegstgeest een melkwijk. Met een handkar en een paar melkbussen ging Leen Menken sr. op pad en werd losse melk gekocht bij lokale boeren en afgeleverd bij klanten aan huis. Al heel snel bleek er behoefte bij de klanten aan producten die van melk gemaakt konden worden. Zo startte Menken met de productie van boter, karnemelk en yoghurt. Door het leveren van constante topkwaliteit en heel hard werken groeide de omzet. Step by step werd personeel aangenomen en werd het bedrijf uitgebreid. Naast hard werken wist Leen Menken sr. samen met zijn vrouw Anna van der Drift ook een gezin te stichten met 15 kinderen.

Oegstgeest 1940-1947

De oorlogsjaren werden gekenmerkt door veel improviseren. Geprobeerd werd om de bevolking van Oegstgeest toch dagelijks melk en melkproducten te leveren. Het hele gezin moest mee werken, omdat veel vaste personeelsleden voor arbeidsdienst naar Duitsland vertrokken waren. Na de oorlog kwam de productie snel weer op volle gang en groeide het bedrijf. Verdere groei bleek op de oorspronkelijke locatie in Oegstgeest niet meer mogelijk.

Wassenaar 1947-1985

In Wassenaar werd samenwerking gezocht met collega melkbedrijf Van Paridon. Omdat er in Wassenaar voldoende ruimte was voor uitbreiding, werd al heel snel de hele productie van Oegstgeest verplaatst naar Wassenaar. De dagelijkse leiding van het bedrijf werd door oprichter Leen Menken sr. overgedragen aan zijn vier oudste zonen Ad, Kees, Leen en Peter. Onder leiding van de vier broers groeide het bedrijf door tot het grootste particuliere zuivel- en frisdranken bedrijf in Nederland. Onder druk van de noodzaak tot verdere schaalvergroting in de zuivelindustrie is het bedrijf in de jaren tachtig in handen gekomen van Melkunie. Melkunie heeft tot eind jaren negentig producten verkocht onder de merknaam Menken.

Wassenaar 1979-1987

Na militaire dienst en gewerkt te hebben bij Coca Cola in Frankrijk is Leen Menken jr. van 1979 tot 1987 in het melkbedrijf verantwoordelijk geweest voor de logistiek. In deze periode verplaatste de distributie van melk en melkproducten zich van de melkboer aan huis naar de supermarkt. De opkomende supermarktketens kregen behoefte aan consolidatie van de dagelijkse bevoorrading van de supermarkten met verse levensmiddelen. Dat alle leveranciers van verse levensmiddelen dagelijks aan de achterdeur van alle winkels kwamen, was niet efficiënt. Het idee van Leen Menken jr. om voor de supermarktklanten niet alleen melk en melkproducten, maar ook andere versproducten mee te nemen naar de klanten, viel niet in goede aarde bij de nieuwe eigenaren van het melkbedrijf. Naast het feit dat het melkbedrijf geen familiebedrijf meer was, was de gemiste kans om een compleet distributiesysteem voor verse levensmiddelen op te zetten, reden voor Leen Menken jr. om uit het melkbedrijf te stappen en een eigen bedrijf op te zetten.

Zoetermeer 1987-2012

Nutricia zocht in Zoetermeer voor haar babyvoeding fabriek naar een bedrijf om de opslag van alle gekoelde en bevroren grondstoffen aan uit te besteden. Het bedrijf Poolvos uit Zoetermeer had gedurende een periode van 25 jaar deze taak voor Nutricia uitgevoerd maar had besloten om het bedrijf Poolvos te beëindigen. De eigenaar van Poolvos was ernstig ziek, zijn zoon had kenbaar gemaakt het bedrijf niet te willen voortzetten. De locatie waar het bedrijf gevestigd was, werd door de gemeente Zoetermeer onteigend in verband met de aanleg van een nieuwe weg. Leen Menken zag in Nutricia een goede basis om een onafhankelijk distributie centrum voor verse levensmiddelen op te zetten. Een deal met Nutricia was snel gemaakt en er werd 1500 m2 grond gekocht op Industrieterrein Dwarstocht in Zoetermeer. Al tijdens het maken van de bouwplannen bleek er veel meer belangstelling voor een koel- en vries distributiecentrum in Zoetermeer. De eigenaar van Poolvos, Jan Kneppers en zijn vrouw Lenie bleken ook bereid om mee te helpen met de voortzetting van een koel- en vries bedrijf in Zoetermeer. Nog voordat de eerste paal de grond in ging voor het nieuwe koel- en vrieshuis, werd door Leen Menken besloten om een groter stuk grond te kopen op industrieterrein Lansinghage in Zoetermeer. Op 1 juni 1987 werden de activiteiten van Poolvos overgenomen en werd tijdelijk vanuit het oude Poolvos pand gewerkt. Op 18 augustus 1987 werd de eerste paal geslagen voor het nieuwe koel- en vrieshuis aan de Chroomstraat 155. Op 1 januari 1988 werd de eerste fase van het nieuwe pand in gebruik genomen. Het bedrijf ontwikkelde zich razendsnel. Iedere paar jaar werd grond bijgekocht en werden koel en vries cellen bijgebouwd. Daarnaast  werd de invriescapaciteit uitgebreid tot meer dan 100 ton invriescapaciteit per dag. Voor de winkelketens Gebroeders de Jong en Hoogvliet werd de rol van het distributiecentrum voor verse levensmiddelen opgepakt. Naast het koel en vries distributiecentrum ontstond vanaf 1995 ook het foodservice bedrijf. Voor Burger King startte Menken met de bevoorrading van alle restaurants. In de periode 1995 tot 2004 groeide de invriesactiviteit sterk door,  maar vanaf 2004 is deze activiteit grotendeels weggevallen. Vanaf 2004 is de focus verlegd naar de foodservice markt en wist Menken een aantal sterke klanten binnen te halen. Toen Menken in 2012 haar 25 jarig bestaan vierde, was de Foodservice poot net zo groot als de opslag en distributie poot.

Zoetermeer 2012 en toekomst

Een nieuwe activiteit van Menken, die in 2012 is opgestart, is fulfilment voor webshops. Doelstelling is om in deze nieuwe markt binnen een paar jaar een dicht landelijk distributienetwerk te bieden voor webshops in verse en bevroren levensmiddelen. Door groei van bestaande klanten in opslag en distributie, door groei van de bestaande klanten in de foodservice markt en door uitbreiding van klanten in beide markten, verwacht Menken de omzet sterk uit te breiden. Met 60 zeer gemotiveerde medewerkers is het bedrijf klaar voor de toekomst.